De deelnemers van het NK vrouwen waren het eerst aan de beurt. Onder hen veel tevreden gezichten: Haast omdat ze haar titel uiteindelijk toch prolongeerde, Paulet omdat, zo benadrukte ze, "een geweldige week in Amsterdam had gehad", Lisa Hortensius omdat ze het veel beter had gedaan dan verwacht en ga zo maar door. Rump toonde zich ingenomen over hun inzet van de afgelopen week en reikte de prijzen uit.
Daarna was het de beurt aan de deelnemers van het NK om aan te treden. De verrassende winnaar Jorden van Foreest hield zijn eerste maar waarschijnlijk niet zijn laatste speech als winnaar van de titelstrijd. Daarin probeerde hij onder andere uit te leggen hoe het hem was gelukt Loek van Wely voor te blijven. Ook vertelde hij hoe onverwacht zijn deelname eigenlijk was geweest (zijn trainer Sergei Tiviakov trok zich terug) en hoe hij vervolgens zijn voorbereiding er had uitgezien.
Nadat vervolgens nog het organisatiecomité kort in het zonnetje werd gezet, was het tijd voor de ontspanning en de drank. Het weer perste er nog een laatste mooie zomeravond uit na een tropische week in Amsterdam-Oost.
De andere deelnemers waren wel degelijk gewaarschuwd. In het afgelopen Tata-toernooi had Van Foreest een slachting onder de Nederlandse deelnemers aangericht en zijn rating was inmiddels tot boven de 2600 gestegen. Aan de andere kant was die ratingwinst grotendeels in Zwitserse toernooien met vaak tegenstanders van minder kaliber tot stand gekomen. De heersende opvatting was dat hij tijdens het NK weliswaar goed zou doen maar nog niet tot de titelkandidaten behoorde.
Van Foreest speelt vanaf het begin een ondernemend soort schaak dat de harten van de liefhebbers sneller doet kloppen. Ook als hij goed staat is hij nooit te benauwd om materiaal te offeren. Hij speelt in bijna elke stelling op winst en alle partijen worden tot op het bot uit gekloven.
In de eerste 3 ronden boekt Van Foreest zege's op Erwin l'Ami, Erik van den Doel en Benjamin Bok. Van den Doel vergaloppeert zich tijdens een winstpoging, op de andere twee valt weinig af te dingen. Toch is nog niet iedereen overtuigd na de fraaie zege van Reinderman...
Meer...
De verrassing van het toernooi was ongetwijfeld Lisa Hortensius. Bijna niemand had er rekening mee gehouden dat de studente geneeskunde een serieuze titelkandidaat zou zijn maar na 5 ronden stond ze met 4 punten een punt voor op de rest van het veld. Dat was mede het gevolg van de verrassende nederlaag van titelverdedigster Haast tegen Arlette van Weersel in die vijfde ronde. Laatstgenoemde wist een ogenschijnlijk remise-eindspel met een onverwacht pionoffer alsnog in haar voordeel te beslissen.
Van cruciaal belang zou de uitslag van het zesde ronde-duel tussen Hortensius (met wit) en Haast blijken. Die partij ging tot de tijdnoodfase gelijk op. Toen bracht Haast een incorrect loperoffer dat Hortensius in de korte bedenktijd die haar restte toch voor onoverkomelijke problemen stelde. De witspeelster gaf eerst de winst en even later ook de remise weg. Haast, Hortensius en Paulet, die van Anna-Maja Kazarian won, kwamen zo alle drie op 4 uit 6. Maar ook Smaranda Padurariu en Van Weersel waren met 3 uit 6 door de indeling van de zevende ronde nog niet uitgeschakeld.
Martine van Middelveld had nog niet veel laten zien in het Tropeninstituut maar gaf in delaatste ronde me...
Meer...
De trotse, maar nuchtere Van Foreest vertelde na afloop van zijn overwinning in de commentaarzaal dat hij de titel niet had verwacht. Dat hij een plaats op het NK kreeg -omdat n.b. zijn eigen trainer, Tiviakov, opeens afzegde- was een soort gunstig voorteken geweest. Zijn slechtste partij was uiteraard die tegen Van Wely. Hoe ziet de toekomst eruit? Hij heeft nog een jaar middelbare school te gaan en wil het dan een of twee jaar als prof proberen, om te kijken of hij de wereldtop kan halen. En dan moet ergens die moeilijke beslissing genomen worden: voor de volle 100% profschaker worden, of toch aan een studie en carrière naast het schaken denken?
Hans Böhm gaf tijdens het commentaar mooi aan waarom het spel van Van Foreest zoveel indruk maakt. Voor een 17-jarige heeft hij al een heel compleet scala aan stijlen tot zijn beschikking. Positioneel. Strategisch - Jorden speelde dit toernooi met o.a. drie kwaliteitsoffers in de geest van Jan Timman. En zeer begaafd in tactische intermezzi. Een belofte voor de toekomst.
Bij gelijk eindigen wordt er een beslissingsmatch gespeeld (twee partijen snelschaken). Nu bestaat de mogelijkheid dat ze alledrie gelijk eindigen, want geen van drieën speelt in de slotronde tegen elkaar. In dat geval wordt als beslissingsmatch een 'halve competitie' snelschaken gespeeld. Klik hier voor de reglementen.
De slotronde begint zondag 28 augustus om 12.00 uur. Commentaar vanaf 12.30 uur.]
***update***Anne Haast lijkt al na 11 zetten zeer goed te staan en is nu titelfavoriete. Volgens Böhm ook wel terecht. Hortensius viert overigens vandaag haar verjaardag. Padurariu en Paulet kennen elkaar al dertig jaar en wonen vlakbij elkaar. Vandaag wordt misschien hun eerste 'echte' partij, want de vriendinnen hebben tot nu toe altijd snel remise tegen elkaar gespeeld (Bottema). Paulet moet vandaag natuurlijk winnen.
Anne Haast staat gewonnen!
Vriendinnen Padurariu en Paulet hebben een woeste partij op ...
Meer...
Later die middag vroegen we Van Wely naar zijn gevoel over dit NK. Hij heeft natuurlijk in feite heel goed gepresteerd, 5 uit 7 is een score waar hij op voorhand voor getekend zou hebben. En waarmee je ook verwacht kampioen te worden. Maar ja, dit toernooi was iemand uitzonderlijk goed aan het scoren, daar doe je weinig tegen. In 'thrashtalk-modus' uitgedrukt: "Jorden speelde 6 van de 7 partijen als een kampioen, maar eentje als een mietje". Tja, die ene bloedstollende partij van ronde 6, die Loek van Jorden had moeten winnen. En die aan het eind maar met de meest minimale marge door Jorden remise kon worden gehouden. Van Wely had eerder in die partij waarschijnlijk een winst gemis...
Meer...
Wat betreft de partij: beiden waren het erover eens dat Reinderman de hele partij aan het 'pressen' was. Kritiek moment in de tijdnoodfase is 34...g5. Als Reinderman even later 38.Dxb6 had aangedurfd (38...Tb8?, 39.Txe4) had er misschien meer ingezeten. De dameruil op zet 38 zag er erg goed uit, maar L Ami kon het eindspel remise houden.
Kijk op het stukje Barrage bij de dames! voor een verslag van de bloedstollende beslissingsmatch die Paulet zeer nipt van Haast verloor.
Zie onder Barrage bij de dames! (stukje hierboven) hoe Anne Haast in de beslissingsmatch met Paulet de kampioenstitel veroverde. Dat doet zij nu voor de derde opeenvolgende keer!
Na afloop vond Kazarian haar NK zeker geslaagd. Ze is pas 16, heeft weer veel ervaring opgedaan en gaat met goede zin naar de Olympiade. Vandaag speelde ze weer naar behoren; over de partij die ze in ronde 6 van Paulet verloor, is ze minder tevreden.
Krabbe las uit eigen werk drie humoristische schaakverhalen. Het ging over Nigerian internet schaakscams, die ook blijken te bestaan: 'schaakcoach gezocht'. Krabbe is maar eens op zo'n fout spammailtje ingegaan waarin om een trainer voor het Nigeriaanse nationale team gevraagd wordt. Hij vulde alles fictief in en kreeg prompt antwoord: 'je kunt een oplichter niet oplichten! checkmate!!'. Ook over een pseudo-geniale schaakprobleemoplosser uit Stralsund ging het en over het hilarische 'simplified Stanley random chess'. Daarna nog een mooi langer verhaal over een wandeling en hotelbezoek met Kasparov, tijdens het VSB toernooi, Amsterdam 1994. Dat was toen Jeroen Piket zijn beroemde partij van Kasparov won. (Piket werd wel laatste, maar wat maakt dat uit als je van Kasparov wint...). De ongenaakbare en onbereikbare Kasparov kende Krabbe natuurlijk stiekem wel; Krabbe kwam vele jaren eerder eens in een simultaan tegenover hem te zitten en Gary schudt hem de hand met: 'I know who you are!´.
Krabbe eindigde zijn geestige presentatie met twee fraaie stellingen op de demonstratieborden te laten zien. Een kwam uit zijn middelbare school-schaaktijd: een mooi verhaal over hoe hij, na winst te hebben moeten forceren, in het eindspel verloren was komen te staan en toen uit clementie van zijn tegenstander remis...
Meer...