Van Multatuli als schaker zijn alleen een paar correspondentiepartijen over. Lodewijk Prins verzamelde die ooit al in een leuk boekje. Ree liet er op het demonstratiebord een van zien: Antonius van der Linde - Eduard Douwes Dekker, gespeeld circa 1875. Tegenstander Antonius van der Linde is zelf trouwens ook een boeiende figuur: auteur van belangrijke boeken over de schaakgeschiedenis, wiens grote verzameling schaakboeken naar de Koninklijke Bibliotheek Den Haag is gegaan, en daar de basis vormt voor de beroemde schaakcollectie. Van der Linde's helemaal zelf-volgeschreven blaadje De Schaakwerld (ja, dit waren de dagen van 'vrije' spellingsvernieuwing) doet qua megalomanie enigszins Multatuliaans aan. Het is gevuld met een soort als partijanalyse vermomde scheldkannonades.
Van der Linde analyseerde...
Meer...
Hij had op maandagmiddag 22 augustus al onaangekondigd een bliksembezoek aan het toernooi afgelegd. Tijdens die eerste ronde had hij met dochterlief even de speelzaal durven betreden. De meeste partijen waren nog bezig, dat viel hem op. Gelukkig leken er twee spelers speciaal voor hem naar boven te komen. (Dit moeten Benjamin Bok en Loek van Wely zijn geweest, voor degenen onder ons die de feiten zouden willen staven). Van Roosmalen volgde de beide heren op hun weg naar wat de persvoorlichter later zou omschrijven als de perskamer. Tot zijn verbazing zetten de spelers daar razendsnel de stukken op. Ze leken wel opnieuw te willen beginnen. "He? Gaan jullie de partij nou opnieuw spelen?" vroeg hij. Hier had de persvoorlichter niets over verklaard. "Hé, gaan jullie de partij gewoon helemaal opnieuw overspelen?" schreeuwde hij nogmaals. De spelers negeerden hem. Het duizelde de schrijver en waar was de persvoorlichter? Hij vond zijn w...
Meer...
De gelukkige winnaar vertelde na afloop dat hij een partij Adams-Giri volgde. Het leek Reinderman dat als Van Foreest niet de kwaliteit had geofferd, het eindspel remise zou zijn. Dit kwaliteitsoffer was een originele poging. Maar met pionopstoten e5! en f4 drong Reinderman wit in de verdediging. Aan het eind deed Van Foreest wat slechtere zetten en kon Reinderman de overwinning verzilveren. Zo heeft hij zijn desastreuze toernooistart weer wat goed gemaakt.
L'Ami speelde de opening wat nonchalant en werd door 11...Dc8 (overigens theoretisch bekend) onaangenaam verrast. Op de een of andere manier lag wit met zijn ontwikkelingsachterstand al bijna in de touwen. L'Ami moest meteen vol in denkmodus (40 minuten voor de volgende drie zetten) en in de verdediging. Van Wely: "het was steeds nét niet gewonnen en toen besloot ik toch maar risico's te nemen". En er kwamen kansjes voor L'Ami, die later vond dat Van Wely te veel risico had genomen (met 24...Txb2 b.v.). Van Wely moest uiteindelijk zelf stevig op de rem trappen en naar een remise-eindspel afwikkelen.
In de perskamer waren de beide heren na de analyse goed gemutst. Ze herinnerden aan hun 'meesterwerkje' op het NK 2014, in Ronde 6: de moeite waard om die 14 zetten nog eens na te spelen.
Met deze moeizame remise blijft Werle op de gedeelde tweede plaats.
Hortensius heeft nu drie uit vier gehaald en komt daarmee gelijk met Anne Haast op de eerste plaats. Ze leek zelf een beetje verbaasd over haar goede resultaten. Hoe gaat ze het verdere toernooi in, nu ze tot de titelkandidaten behoort? "Gewoon net zo ontspannen als totnogtoe, ik ga niet opeens iets anders doen."
Gelukkig maar dat het weggeven van een stuk op zet tien in de derde ronde Van Weersel in het geheel niet gedeprimeerd heeft. Bij binnenkomst net voor de vierde ronde lachte ze vrolijk: "ik vind schaken nog steeds heel erg leuk". Ze vindt haar toernooi eigenlijk lang niet zo slecht gaan, gezien haar gebrek aan speelritme.
Bij de dames heeft Hortensius zich nu naast Haast op de eerste plaats genesteld. Maar op slechts een halfje achterstand volgen Kazarian en Padurariu.
Bij de heren trok Jorden van Foreest opnieuw alle aandacht naar zich toe in zijn belangrijke partij tegen Dimitri Reinderman. Zou hij winnen, dan zou hij op een wel heel comfortabele voorsprong in het klassement komen. Op zet 15 pleegde Van Foreest een positioneel kwaliteitsoffer. De meningen in de zaal en bij het commentaar bleven de hele middag verdeeld. Was het nou goed of niet? In eerste instantie overheerste bewondering voor de durf van Jorden. Maar Reinderman verdedigde "uiterst koelbloedig" (Paul van der Sterren in het commentaar) en nam gaandeweg het initiatief over (de zwarte zetten e5 en f4 waren erg goed). Van Foreest deed aan het eind wat mindere zetten en moest zijn eerste nederlaag incasseren (zie de foto van Harry Gielen hierboven: Jorden geeft op). Een dramatische uitslag.
Bij de heren ligt het klassement nu weer helemaal open. Van Foreest staat nog altijd alleen bovenaan, maar Van Wely en Werle zijn hem tot op een half punt genaderd.
De 17-jarige NK-debutant Jorden van Foreest heeft uiterst verrassend met drie uit drie de leiding genomen en heeft een punt voorsprong op zijn naaste achtervolgers, Loek van Wely en Jan Werle. Van Foreest speelt vandaag tegen de hekkesluiter Reinderman. Voor zijn achtervolgers Van Wely en Werle is het belangrijk om de achterstand niet te ver te laten oplopen. Maar zij krijgen allebei sterke tegenstanders voor de kiezen.
Anne Haast gaat als titelfavoriet aan de leiding bij de dames. Ze heeft met 2,5 uit drie een halfje voorsprong op vier achtervolgers. In deze vierde ronde speelt ze tegen een van hen, de 16-jarige Anna Maja Kazarian, haar belangrijkste concurrent op rating, dus dat wordt de topper van de dag.