Beeldverslag Jeugdevenement 23 augustus in KIT
Op dinsdag 23 augustus vonden bijna honderd kinderen de weg naar het Tropeninstituut in Amsterdam. Een rode loper was de entree naar de prachtige Marmeren Hal.
Na de gebruikelijk hectiek bij de registratiebalie kon iedereen een lootje in een leeg kindersurprise-ei stoppen en in een grote beker gooien.
Daarna konden de kinderen op de foto met het betoverende schaakspel uit de speelfilm Lang Leve de Koningin (met dank aan regisseur Esmé Lammers en Eddy Sibbing van het Max Euwe Centrum, de laatste ook voor adviezen).
Onder begeleiding van een grote groep enthousiaste ouders en vrijwilligers doorliepen de kinderen vervolgens in kleine groepjes een aantal onderdelen van allemaal een half uur.
In het Tropenmuseum werden de kinderen door medewerkers van het Tropenmuseum door de tentoonstelling Ziezo Marokko rondgeleid met onder andere een virtuele vliegreis, theedrinken, een verhaal en een rondleiding.
Eén van de groepjes wilde ’s middags heel graag nog even terug naar het Tropenmuseum om de mozaïekpuzzel in de grote hal, waar ze samen aan gewerkt hadden, af te maken.
In en om rond de Marmeren Hal kregen de kinderen in nog kleinere groepjes les van ervaren schaaktrainers. Robert Ris en Marcel Peek, beiden internationaal meester, namen de gevorderde schakers voor hun rekening, Pjotr van Nie en Tom Bottema de beginnende schakers en Sietske Greeuw en Robert-Jan Schaper de kinderen die nog niet konden schaken. Het dobbelschaak met de magische dobbelsteen van Robert-Jan was een groot succes!
De lessen werden met volle aandacht gevolgd!
Niels van Dam, Ticho Cornelisse en Remy Hakvoort verzorgden op energieke wijze het buitengedeelte rond de vijver onder het Tropencafé. Bij de onderdelen conditieschaak en estafetteschaak was het rennen geblazen!
Bij de onderdelen schaakspelletjes en puzzelen ging het er (iets) rustiger aan toe.
Op dezelfde locatie werd ook de lunch geserveerd op grote schalen: broodjes, krentenbollen, fruit en limonade.
De middag stond in het teken van simultaan schaken en de film Lang Leve de Koningin. Hans Böhm deed de aftrap toen alle kinderen zich verzameld hadden in de Marmeren Hal. Hij vertelde o.a. dat de simultaanscene in de film in de Marmeren Hal was opgenomen. De simultaan werd gestart met het schaakspel uit Lang Leve de Koningin waar Machteld van Foreest (inderdaad: het zusje van Nederlands kampioen Jorden van Foreest!) achter de zwarte stukken had plaats genomen.
Twintig kinderen bonden de strijd aan met Hans Böhm. De andere kinderen speelden simultaan tegen sterke jeugdspelers uit de Schaakbond Groot Amsterdam: Job Emans, Sipke de Boer, Khoi Pham, Leon Reina, Daniel en Thomas Kutchoukov en Charles Molin.
Een grappig toeval was dat Rudolf Lucieer, de acteur die de meester in de film speelde, opeens in de Marmeren Hal opdook op zoek naar de speelzaal van het Nederlands Kampioenschap Schaken. Hans Böhm was blij verrast hem te zien en betrok hem na afloop van de simultaan bij de loting om de twee door alle NK deelnemers gesigneerde schaakborden. De gelukkige winnaars waren Khoi Pham en Kay Naberman.
Meneer Lucieer ging aansluitend mee naar de Prins Mauritszaal om de vertoning van Lang Leve de Koningin in te leiden. Hij vertelde dat hij tijdens de opnamen regelmatig met Sara (de hoofdrolspeelster) schaakte met het mooie bord. Na een opmerking uit de zaal dat hij eigenlijk helemaal niet aardig was, kon hij uitleggen dat dat goed werkte in de film: doordat hij onaardig was tegen Sara, ging de kijker Sara des te aardiger vinden. Daarna werd de film gestart.
De dag werd treffend omschreven door Sue: ‘ik had nooit gedacht dat een schaakdag zo leuk zou zijn’!
Er zijn de hele dag door veel foto’s gemaakt die te vinden en te downloaden zijn via Google Foto’s.
Maria-Pia Kille maakte de foto’s van de kinderen achter het schaakspel uit Lang Leve de Koningin: ze staan hier. Je kan je eigen foto dus downloaden.
Maria-Pia maakte ook een heleboel foto’s van alle andere activiteiten.
De foto’s van Harry Gielen (die ook foto’s van het NK Schaken en alle andere nevenevenementen maakte) zijn hier te vinden.
Er was veel mediabelangstelling wat onder andere resulteerde in een mooi artikel in het Parool.